ONLİNE ÇALIŞMA

YENİ ONLİNE ÇALIŞMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GERÇEK DÜNYADAN MANZARALAR

G.J.GURDJİEFF -RUH VE MADDE YAYINLARI

YENİ ONLİNE ÇALIŞMAMIZDA 8.NİSAN’DA BİRLİKTEYİZ.

 

George Ivanoviç Gurdjıeff, insanın durumuyla ilgili yeni bir düşünce akımının öncüsü olarak tanınır, çok uzun yıllar boyu süren, yurdumuz dahil Orta Doğu ve Uzak Doğu’yu da kapsayan arayış yolculuğu sırasında bilgeliği doğrudan öğrenen ve yaşayarak uygulayan, 20. yüzyılın en büyük araştırmacısıdır.

Gurdjieff ilişkiye geçtiği bilgi kaynaklarından edindiği bilgilerin bir sentezini yapıp ezoterik psikolojinin en kapsamlı konularını çok net bir biçimde ortaya koyarak Batı’ya ve çağdaş insana nasıl “kendisini geliştirebileceğini”, nasıl “kendini bileceğini” net ifadelerle anlatmıştır.

Onun öğretisinin en önemli özelliği, “İnsan mekanik sistemden nasıl kurtulabilir? Kendini nasıl hatırlayabilir? İmajinasyonlara nasıl hakim olabilir?” gibi sorulara cevap olarak buna ancak bir yola girdikten sonra ulaşılabileceğini ve “Dördüncü Yol” adını verdiği bu yolun dogmatik inanç sistemleri ile hiçbir ilişkisinin olmadığını, bunun bir varlık geliştirme ekolü olduğunu söyledi.

Öğretisi yayıldıkça, bireyselliğe önem veren Batı’da bir şok etkisi yaptı çünkü Gurdjieff bir ekol içinde yapılan “çalışmanın” insana yarar getirdiğini ve bunun da “fedakarlık ve terk” ile orantılı olduğunu sık sık vurgulamaktaydı. Herkesin, alışkanlık haline gelmiş’ davranış biçimlerinden ve içsel durumlarından oluşan sınırlı bir bilgi, repertuvarı vardır. Bunlar mekanik olarak toplanmış enformasyondur, yani insanın içindeki değil, dışındaki bir bilgidir. Bütün bilgiler genelde mekanik olarak elde edilmiştir.

“Çalışma” ya, yani Dördüncü Yol da eğitime ve uygulamaya giren insan için öğrenme, bilme ve kendini hatırlama sürece artık mekanik olmaktan çıkmaktadır. Bu öğretide hiçbir kural yoktur, yeter ki insan “yolun disiplinine uysun, kendine yalan söylemesin.” İnsanın mantalitesinde devrim yaratan Gurdjieffin açtığı kapıdan gösterdiği “yol” günümüzde de geçerliliğini halen korumaktadır. Bu zor yol diğer tüm yolların özünü ve anlatmak istediğini bizlere tekrar hatırlatmakta ve görmezden gelinmeyecek bir tarzda işaret etmektedir.

Kitap, Gurdjieffin farklı yerlerde gerçekleştirdiği ilk söyleşilerinden, bu söyleşileri izleyen öğrencileri tarafından derlenmiştir. Okurlarımıza çok yararlı olacak bu kitabı Türkçeye kazandıran Sayın Faruk Gültekin’e teşekkür ediyoruz.

Ruh ve Madde Yayınları

Çalışmalar 08.Nisan.2020 başlayacaktır.

Nisan ve Mayıs ayı süresince her hafta Perşembe günü 19.30’da devam edecektir. 

Not: Coronavirüs tedbirleri sebebiyle Dernek merkezimiz kapalıdır.

 

Tüm etkinliklerimizde şimdilik sosyal iletişim kanallarımızda birlikte olmayı diliyoruz.

Web; irad.org
Facebook: irad1990
İnstagram: iraddernek
Youtube: İrad Dernek