Gevşeme
Maurice Nicoll-
Bize gevşeme pratiği yapmak öğretildi. Hakikaten de bazı durumlarda pratiğini yapabileceğimiz tek konu gevşemek vedüşünmemektir.
Gevşemeye yüzdeki küçük kaslarla başlayın. Yüz kaslarını gevşetmek için, onların gerilmiş ve büzülmüş olduklarının şuuruna varmak gerekmektedir. Bir kas, gözle görülebilir bir büzülme olmadan gerilebilir, gereksiz ve kuvveti boşa harcayan şiddetli bir gerilme durumunda olabilir. Bir insanın “coştuğu” ya da benzer bir durumda olduğu söylendiğinde onu incelerseniz, tüm reflekslerinin aşırı canlı olduğunu görebilirsiniz ki bu, kaslarının gereksiz ve dolayısıyla boşa kuvvet harcar bir şekilde aşırı miktarda gerili olduğu anlamına gelir.
Sözgelimi, beş dakika için yönlendirilmiş dikkat pratiği yapmak ve yüz kaslarından başlayarak şuuru bedenin her bölümüne yöneltmek, özdeşleşmenin bazı zor dönemlerini engellemek için yapıldığı herhangi bir anda kesin sonuçlar verecektir. Dikkati entelektüel ya da duygusal merkeze yöneltmek içsel dikkat gerektirir. İçsel dikkat ise gözlemleme ile başlar. Şuuru bedendeki kasların gerilimine yöneltmek hem içsel hem de dışsal dikkat gerektirir.
İmkan buldukça gevşeme üzerinde çalışın. Yüz kaslarınızın nasıl büzüldüğünü fark edin ve onları gevşetmek için içsel dikkatinizi yüz kaslarına yöneltmeye çalışın. İşe gözlerinizin çevresindeki kaslarla başlamanızı, sonra (kolayca küçümsenen) burnunuzun çevresindeki kaslara, daha sonra ağzınızın ve yanaklarınızın çevresindeki küçük kaslara yönelmenizi öneririm. Ardından içsel dikkatinizi tam çenenizin altındaki, boynunuzun önündeki kaslara yöneltin. Sonra başınızın arkasına yönelin ve tutulmanıza yol açan bu kasları gevşetin. Daha sonra omzunuzun çevresindeki daha büyük kaslara yönelin ve yavaş yavaş ayak parmaklarınıza ulaşıncaya kadar aşağıya inin. Bu, tabi ki uzun zaman alacaktır fakat uğraşmaya değer bir uygulamadır. Bu arada ellerinizdeki kasları dahil etmedim. Omuzlardan kollara, bileklere, oradan da elleregeçin. İçsel dikkatinizi bilek kaslarınıza yöneltin ki böylece bilekleriniz oldukça esnek, oldukça gevşemiş olsun. Sonra dikkatinizi parmaklarınızdaki küçük kasların içine yöneltmeye çalışın ve onları da gevşetin. Bu şekilde bedenindeki kassal gerilimler boyunca ilerleyen herkes, genellikle tam olarak gevşemeyen yapsanız sonuçlarını alacaksınız. Genelde insanlar, bu durumda olan belirli kas grupları yüzünden geceleri uyanık kalırlar. Duygusal merkezlerini ve entelektüel merkezlerini gözlemleyebilir ve gevşemeye çalışabilirler -yani bu iki merkezle özdeşleşmeden- fakat bedenlerinde mevcut olan kassal büzülmeleri içsel belirlikasgruplarını gevşetmeyi de öğrenecektir. Her şeyden önce, kendi kendinize “gevşe” diyerek gevşeyemeyeceğinizi hatırlayın. Bu, gerçek bir içsel dikkat egzersizidir. Bu, bir dereceye kadar şuurlu bir şekilde yapılması gereken yönlendirilmiş bir çabadır ve sadece haftada bir bile dikkat vasıtasıyla gözlemleyemezler.
Bu yazı, kassal gevşeme hakkındadır, hayat merkezini gevşetmek hakkındadır. Hareket merkezi söz konusuysa, bu içinizde tipik duygulara ve tipik düşüncelere neden olan belirli tipik duruşlar ve tipik ifadeler anlamına gelir. Örneğin, acelesi olan ve koşuşturmaktan kendini alamayan bir insan, aynı fikre ait belirli pozisyonları ve duruşları ya da daha doğrusu belirli hareketleri olduğunu varsayan bir hareket merkezine sahiptir ve bu yüzden her zaman bu duruşları ve hareketleri olduğunu varsayan hareket merkezi tarafından ipnotize edilir. Bu telaşlı hareketler de, telaşlı ve endişeli duygulara, telaşlı ve endişeli düşüncelere neden olurlar. Böyle durumlarda hastalanmak çok iyi bir şeydir. Kendi içimde bunu çok sık farkettiğimi
söyleyebilirim.
Hastalık, hareket merkezini susturur ve bizi gevşeterek çok iyi bir şeye sebep olur. Belki bazılarınız da aynı şeyi farketmişsinizdir.
Duygusal olarak endişeli olmayabilirim ya da endişeli olmak için bir sebebim olmayabilir fakat telaşlı hareketler yapmaya alışıksam ve görünüşe gore hiçbir şey için asla zamanım yoksa, hareket merkezim duygusal merkezimi endişe hissetmeye ve tedirgin olmaya ipnotize edecektir.
Gevşemeye ihtiyacınız olduğunu hissettiğinizde içsel dikkat vasıtasıyla gerçekten gevşemelisiniz. Gevşemeye yüzünüzdeki küçük kaslarla başlarsanız ve bu egzersizi samimiyetle yaparsanız, telaşlı ve endişeli düşüncelerin tamamen durduğunu göreceksiniz. Örneğin, kısa bir süre için kaş çatmayı kesin. Demek istediğim, içsel dikkat vasıtasıyla çatılan kaşların içine gerçekten gidin. Tüm kaş çattıran düşüncelerinizin kaybolduğunu göreceksiniz. Bu, yüzünüzün duruşu nedeniyle o kaş çattıran düşüncelerin devam ettiği anlamına gelir. Yine, çenesini dışarı çıkartıp yumruklarını sıkan insanlar, bunu yapmayı durdurabilirlerse, oldukça olağanüstü bir sonuçla karşılaşırlar. Fakat, hepimiz mekanik kalmayı isteyip değişmeyi istemediğimizden, sanırım bu insanlar daha sonra yine çenelerini dışarı çıkartıp yumruklarını sıkacak ve göğüslerini dahaönceki gibi yapacaklardır.
Samimiyetle gerçekleştirilen bir gevşeme çalışması çok pratik yapmayı gerektir.
Özellikle yüz kaslarını, çenenin tam altındaki küçük deri kaslarını ve boynun arkasındaki kasları hatırlayın. Kişisel deneyimimde, başka bir şey yapacak zamanım olmadığında bilek kaslarını gevşetmenin oldukça yararlı olduğunu keşfettim. Bırakın elleriniz aşağı doğru gevşesin çünkü eller şiddeti kolayca ifade ederler.
Yazarın ‘Yorumlar’ adlı eserinden yapılan alıntıyı çeviren: Neslihan Parlak