Burada Olmak

 

“Burada Olmak” Uygulaması

James Westly

Aydınlanma arayışının sıkı çalışma ve birçok disipline ait uygulamaları gerektiren karmaşık bir konu olduğunu düşünebilir veya hissedebiliriz. Birçok yolun bunu gerektirdiği ve böyle uygulamaların kesinlikle kullanışlı olduğu doğrudur ama, gerçekte gereken tek şey, “burada olduğunu” yani tam olarak burada olma kapasitesini fark etmeyi geliştirmektir.

Söylemesi kolaydır ama eğer denediyseniz, bunun sağlanması zordur. Ama hepimiz bazen “tam olarak burada olma” deneyimini yaşamışızdır. Paraşütle atlayan herkes, tam var olma coşkunluğunu deneyimlemiştir. Bir çeşit tehlike içinde olduğumuzda bunu deneyimleyebiliriz. Ama birçoğumuz, bu olduğunda, bunun bazı dışsal etkenlerle uyarıldığını söyleyebiliriz. Bunu planlayarak yapmamışızdır.
Genelde, gerekli enerjiye sahip değilizdir. Enerjimizi şuurlu biçimde içsel olarak yeterli dereceye yükseltme yeteneğine sahip değiliz. Zihnimiz enerjimizi alarak daldan dala gezinir. Diğer insanları memnun etmekle ilgileniriz, dikkatimizi önemli diye düşündüğümüz kariyer, aile ve arkadaşlar gibi şeylere bağlamışızdır. Bu şeylerin hepsi ortaya çıktıklarında, safi (katıksız) varlıktan daha önemliymiş gibi görünürler ve bunlar, zamanın büyük bir bölümünde zihinde oldukları sürece, çoğu zaman başka bir gerçeklik boyutuna girmek için asli varlığın nasıl önemli bir şey olduğunu unuturuz; yani spiritüel gelişim amacımızı unuturuz.

Peki bu noktaya nasıl varabiliriz, tam var olmaya nasıl yaklaşabiliriz? “Tam olarak burada olma” haline sadece mantaleforla değil hassas farkındalıkla da ulaşılır. Sıradan koşullar altında, fiziksel bir bedene kapatıldığımızı unutmuşuzdur. Bazı dışsal olaylar tarafından zihniniz başka bir tarafa çekildiğinde, ki bu neredeyse her zaman olur, kişisel farkındalığımız, dikkatini çeken her neyse, ona bağlanmak için bedeni terk eder. Bu açıdan, beden dışı seyahatin sık yapılan bir şey olduğunu söyleyebiliriz. Yaşamın sayısız dikkat çekici olayları arasında bedende kalmak disiplin gerektirir.
Disiplin kolaydır, mücadele zordur. Örneğin, aynı anda hem bir kimseyle konuşabilir ve hem de ayaklarınızın farkına varmış kalabilir misiniz? Diğer bir insanla göz teması kurabilir ve aynı anda görme alanınızın yan kısımlarında kalan tüm görüntülerin bir şekilde farkında olabilir misiniz? Televizyon izleyebilir ve aynı zamanda altınızdaki sandalyeyi hissedebilir misiniz? Bunlar kulağa aptalca gelebilir. Belki daha mistik bir şey bekliyordunuz. Ama ilginç olan şey şu: Eğer böyle egzersizleri uygulamaya başlarsanız, mistik deneyimler yaşamaya başlayabilirsiniz. Algılama sırasında duygularınızı tam olarak kullanamadığımız için kaçırdığımız o kadar çok şey vardır ki.

Bu yazıyı okurken, deneyin. Tüm bunları birbirlerine ekleyerek, hepsini eşzamanlı olarak yapın. Ayağınızın farkına varın. Kalçanızın, üzerinde oturduğunuz sandalyeye baskısını hissedin. Beden duruşunuza dikkat edin. Farkındalığınızı ellerinize yöneltin. Yüz adalelerinizi hissedin. Çevrenizdeki odayı dikkatle dinleyin. Gözbebeklerinizi hareket ettirmeden, gözlerinizin görme alanını genişletin. Bunların hepsini bu satırları okurken yapın. Eğer her talimattan sonra durdunuz, egzersizi yapıp sonra okumaya geri döndüyseniz, başa dönün ve bütün bu şeyleri okumaya devam ederken yapın. Eğer bunu başarıyla yaptıysanız, zihninizin düşünmeyi bıraktığına dikkat edeceksiniz; zihniniz, düşünemeyecek kadar egzersizle meşguldü.
Bu “tam olarak burada olma” halinin başlangıcıdır. Artık farklı hissetmeye başlamış olabilirsiniz, çünkü tam olarak burada olma halinin bu seviyesine alışmamıştınız. Eğer bu egzersizi her zaman yapabilirseniz, tüm hayatınızın değişeceğini söylemek hiç de abartılı olmaz. Eğer cesaret edebilirseniz bunu yapın. Ne zaman hatırlarsanız, bunu yapın. Sıradan var oluşunuzu sıra dışı bir deneyime döndürün.

Internet’teki Gurdjieff sayfalarından
Çeviren: Veli Mete